Damhert

Het damhert (Dama dama) is het op één na grootste hert dat in Nederland in het wild voorkomt. Met een schofthoogte van +- 90 centimeter is het groter dan het ree en kleiner dan het edelhert. Tegenwoordig komt het damhert in heel Nederland voor. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Zo'n 12 jaar geleden kwam de soort eigenlijk alleen voor op de Veluwe en in een aantal duingebieden langs de Nederlandse kust. Nu is deze diersoort in alle provincies te vinden.

Het damhert is net zoals het edelhert een uitgesproken sociaal dier, al leven de mannetjes (herten) en de vrouwtjes (hindes) wel in aparte groepen. De bronst vindt plaats in oktober in is niet zo spectaculair als dat van het edelhert. Het bronstgeluid van een damhert wordt "knorren" genoemd en heeft veel weg van een boerend geluid. Het damhert krijgt 1 kalf,(slechts zelden 2) in de maand mei. Na een jaar worden de mannelijke kalveren verstoten. Vrouwelijke kalveren blijven nog heel lang in de groep hindes. Soms zelfs de rest van hun leven.

Naar schatting leven er tegenwoordig 5000 - 6000 damherten in Nederland.

(Bron: Vereniging Wildbeheer Veluwe)



De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.