Moeflon

De moeflon (Ovis Orientalis) is de enige vertegenwoordiger van de wilde schapen soorten in Nederland. Het dier komt hier van nature niet voor en is in 1909 voor het eerste in Nederland geïntroduceerd. Deze introductie vond plaats op het Loo bij Apeldoorn. In 1921 werd de moeflon ook geïntroduceerd op de Hoge Veluwe. Op het Loo komen momenteel geen moeflons meer voor, wel nog steeds in het Nationaal Park De hoge Veluwe, de Noorderheid, het Vierhouterbos en het Wekeromse Zand.

De bronst van de moeflon speelt zich af in november en gaat gepaard met stevige gevechten tussen de mannelijke dieren, de zogenaamde rammen. Vrouwelijk moeflons worden ooien genoemd. De lammeren worden merendeels geboren in april.

De grootste kudde moeflons kan worden gevonden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Daar laten de dieren zich meestal goed zien en kan worden genoeten van dit weliswaar uitheems, maar indrukwekkende diersoort.

(Bron: Vereniging Wildbeheer Veluwe)



De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.