Edelhert

Het edelhert (Cervus elaphus) is het grootste hert dat in Nederland voorkomt. Het edelhert heeft een maximale schofthoogte van +- 110 centimeter. Een volwassen mannelijk dier noemen we een hert en een vrouwelijk dier een hinde. Een volwassen hert bereikt een gewicht van 200 a 250 kilogram. Een volwassen vrouwelijk dier 100 a 125 kg.

Het edelhert komt in Nederland alleen op de Veluwe en in de Oostvaarderplassen voor. Momenteel is sprake van introductie van deze diersoort in Noord Brabant en het Drents Friese Wold. In de grensstreek worden af en toe edelherten gezien afkomstig uit Duitsland. De laatste jaren is het aantal edelherten op de Veluwe behoorlijk gestegen.

Een edelhert is net zoals een damhert een uitgesproken sociaal dier, al leven de mannelijke- en vrouwelijke dieren wel in aparte groepen, de zogenaamde roedels. De bronst vind plaats in de tweede helft van september. Dit is door het burlen van de mannelijke dieren een indrukwekkend spektakel. Hindes krijgen doorgaans 1 kalf in mei. Vanaf een jaar, soms pas na twee jaar, worden de jonge herten verstoten. De vrouwelijke kalveren blijven nog heel lang in de vrouwelijke roedels, soms zelfs de rest van hun leven.

Naar schatting leven er in Nederland 4.000 - 5.000 edelherten.

(Bron: Vereniging Wildbeheer Veluwe)



De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.